Кой и как стопанисва закритите мини и хвостохранилищата? Четири са закритите

...
Кой и как стопанисва закритите мини и хвостохранилищата? Четири са закритите
Коментари Харесай

Хвостохранилищата към старите мини в по-голямата си част са рекултивирани и се наблюдават

Кой и по какъв начин стопанисва закритите мини и хвостохранилищата? Четири са закритите огромни рудници в Източните Родопи. Навремето те са стопанисвани от " ГОРУБСО ", само че след демократичните промени са затворени поради неприятни стопански индикатори. В момента те са благосъстоятелност на страната и за тях дава отговор Министерството на стопанската система и енергетиката. Никой обаче не знае кой ги стопанисва и кой следи за тяхното положение. Според експерти, това би трябвало да се поеме от регионалните управи, само че към този момент те нямат такива отговорности. 
Рудодобивът в Родопите стартира през 30-те години с отриването на рудник " Страшимир " в Мадан. Това е началото на основаното през 40-0те години дружество " ГОРУБСО ". Направените в този интервал изследванията на български и съветски геолози откриват 40 залежи в Родопите. Едно от тях е край ардинското село Еньовче. Повече от половината локални поданици са се трудили в предходната, спомня си кметът на селото Недко Узунов:

" Само сутринта на първа счита идваха над 320 души, се стичаха да работят, а то се работеше на непрестанен режим. "

С настъпването на демократичните промени рудникът е закрит. Мината е обезопасена, а входът към галериите – бетонирани. Според кмета на Еньовче няма заплаха за локалните хора.

" Те, водите, са заустени още при самата разпродажба. Няма от кое място, няма хвост, няма такива неща. "

В селото обаче още помнят по какъв начин земята над галериите е пропаднала 23 декара от селското землище била оградена с бодлива тел и обозначена с надпис " Преминаването  - рисково за живота. " Местните хора описват, че рисковите ями са погълнали не едно животно. Сега тези пропадания са спрели и земните пластове са спокойни.  

 Иван Митев изпълнителен шеф на Българската минно-геоложка камара даде информация за поддържането на хвостохранилищата към закритите мини:

" Това, което мога да кажа за някогашните държавни сдружения преди приватизационния интервал, тези, които не работят към този момент и съответните към тях хвостохранилища са рекултивирани и с решение на Министерския съвет са под наблюдаване. Освен, че тези терени са рекултивирани, т. е те не съставляват заплаха за околната среда и биоразнообразието, за тях годишно се ползва стратегия за мониторинг и наблюдаване за техното техническо положение. Съществуват  терени, които също се рекултивирани, остарели хвостохранилища в доста отдалечен стадий на рандеман и създаване. Всички работещи хвостохранилиша са в границите на настоящите концесии и съответно  и съответния концесионер поставя грижите на добър собственик. "

През последните 11 години не е имало случай на приключване на замърсяване от закритите мини в региона на Маджарово, заяви кметът Милко Армутлиев:

" Ликвидацията, която беше осъществена в община Маджарово, главно беше на два рудника – това са рудник " Капитан Петко челник " и рудник " Арда ", Това са рудници, в които се добиваше оловно-цинкова руда и малко мед, малко злато, малко сребро. В момента тези мини са изцяло премахнати, рекултивирани огромна част от тях. Хвостохранилището, което поемаше отпадъка от флотационната фабрика също. Хвостохранилището за интервал, в който аз съм тук, от 2007 година до момента сме нямали никакви проблеми с него. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР